Co jeść w pracy, aby nie zaniedbać swojego stanu zdrowia?

Wszystkie lunche robocze, przerwy na kawę i automaty z napojami po cichu kuszą nas niezdrowym jedzeniem. Zdrowe odżywianie może być więc niezwykle trudne. owoceJednak to, co jemy, realnie wpływa na to, jak się czujemy oraz jaka jest nasza kondycja fizyczna. Warto więc wykorzystać kilka prostych zasad, które pomogą nam w utrzymaniu zdrowia.

Pamiętaj o śniadaniu

Nie brakuje naukowych dowodów na to, jak ważny jest nasz poranny posiłek dla ogólnego stanu zdrowia. Pożywne śniadanie nie tylko napędza nas do działania przez cały dzień, ale również reguluje poziom cukru we krwi, zwiększa wydajność i obniża ryzyko otyłości oraz cukrzycy typu 2. Jedzenie domowego śniadania chroni nas przed niezdrowymi przekąskami takimi jak słodkie bułki, bajgle czy pączki.
Jednym z najprostszych sposobów na pamiętanie o śniadaniu jest przygotowanie go poprzedniego wieczoru. W ten sposób nawet jeżeli mamy mało czasu możemy je złapać i wybiec za drzwi nie martwiąc się o spóźnienie na poranne spotkanie. Warto pomyśleć o trójskładnikowych koktajlach śniadaniowych, płatkach owsianych z masłem orzechowym czy tostach.

Postaw na proste rozwiązania

Bądźmy szczerzy, praktycznie nie jest możliwe, aby każdy posiłek wyglądał jak z Instagrama. W momencie, kiedy jesteśmy zbyt zmęczeni lub gotowanie zajmuje nam zbyt wiele czasu, szybko wracamy do złych nawyków.
Zacznijmy od tego, by planować i przygotowywać posiłki na nadchodzący tydzień. Oszczędzimy czas i zdrowie psychiczne przygotowując je w weekendy. Możemy wybierać spośród wielu łatwych przepisów, które będziemy mogli przygotować i zamrozić. W ten sposób wystarczy podgrzać jedzenie przed zapakowaniem i wyjściem do pracy.
Postawmy też na owoce i warzywa. Powinniśmy jeść ich naprawdę dużo, to podstawa zdrowej diety. Warto zainwestować w nieprzetworzone jedzenie. Z tego względu banan, pomarańcza czy jabłko to świetna przekąska. Zawsze możemy obrać i pokroić w plasterki marchewkę, a następnie zabrać ją do pracy jako drugie śniadanie. To zdrowe jedzenie, które dostarczy nam niezbędnych witamin i minerałów, a jednocześnie pozwoli zadbać o szczupłą sylwetkę.
Ludzkiemu ciału trudno jest odróżnić głód od pragnienia. Jeśli więc mamy ochotę coś zjeść, chociaż przed chwilą skończyliśmy posiłek, to są szanse, że jesteśmy po prostu odwodnieni. Nie zapominajmy więc, uzupełnić naszej zdrowej diety odpowiednią ilością wody. Warto wyrobić sobie nawyk noszenia ze sobą zawsze warzywa lub owocu oraz butelki wody.

pracownik jedzący jabłko
Owoce w pracy

Dużo łatwiej utrzymywać zdrową dietę, kiedy do naszego biura dostarczane są regularnie świeże owoce i warzywa. Kiedy mamy ochotę na przekąskę, lub nie zdążyliśmy zrobić drugiego śniadania, to wystarczy z nich skorzystać. Warto więc zasugerować swojemu pracodawcy, że to benefit, w który warto zainwestować.
Jeżeli sami prowadzimy biznes to zapewnienie owoców i warzyw naszym pracownikom jest wspaniałym pomysłem. To benefit, którym możemy pochwalić się w ogłoszeniach o pracę, ale również realne korzyści dla naszego biznesu. Prócz względów wizerunkowych zyskujemy zdrowszych pracowników. Kiedy prawidłowo się odżywiają, są bardziej skoncentrowani, wydajni oraz zadowoleni. Jednocześnie zdrowa dieta wpływa na naszą odporność, więc w sezonie przeziębień w naszej firmie rzadziej spotkamy L4.
Owoce dostarczane do pracy to idealne rozwiązanie również dlatego, że jest bardzo proste. Są na rynku firmy, takie jak Owocowy Koszyk, specjalizujące się w dostarczaniu ich w ustalonej przez nas częstotliwości. Wystarczy więc ustalić szczegóły.