Miód jest jedną z najstarszych substancji słodzących na ziemi, i jest w stanie uzdrowić ciało i trzymać z dala od różnych chorób. Miód zawiera właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, antyseptyczne oraz przeciwutleniające, które czynią go jednym z najbardziej korzystnych składników żywności. Jakie jeszcze wartości odżywcze ma miód?
Leczy urazy i rany
Nawet minimalna ilość miodu wystarczy do zabicia większości komórek bakteryjnych skóry otaczającej ranę. Miód pomaga usunąć martwe komórki i ropę w bezbolesny sposób, stymulując wzrost nowej tkanki.
Łagodzi objawy kaszlu i przeziębienia
Jak podają naukowcy, miód działa skuteczniej niż syrop w walce z kaszlem i pomaga w spokojnym śnie. Miód jest w stanie łatwo ukoić ból w szyi, zwłaszcza jeśli połączy się go ze świeżym sokiem z cytryny. Innymi słowy, miód ze względu na jego skład może zabijać bakterie i wirusy.
Zwiększa wydolność organizmu
Już Starożytni Grecy jedli miód i suszone figi, aby poprawiać swoje wyniki w występach na olimpiadzie. Współczesne badania wykazały, że spożywanie miodu prowadzi do utrzymania poziomu glikogenu w organizmie i zwiększa czas regeneracji w porównaniu z innymi substancjami słodzącymi.
Dostarcza energii bez zwiększania insuliny
W przeciwieństwie do cukru białego, miód ma szeroką gamę składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez, itp., które wspomagają zachowanie zdrowych komórek i równowagi insuliny we krwi. (Istnieje wiele naturalnych sposobów na zastąpienie cukru w diecie). Jednak to nie oznacza, że ktokolwiek może spożywać ogromne ilości miodu, ponieważ ma o 53% fruktozy.
Jak możecie zauważyć, spożywanie miodu (oczywiście z umiarem) jest bardzo zdrowe i może pomóc nam w walce z niektórymi dolegliwościami. Wobec tego powinniśmy kupować miód i trzymać go zawsze na zapas i spożywać go systematycznie.
Planujesz założyć własną pasiekę i zajmować się produkcją miodu? Będziesz potrzebował producenta sprzętu pszczelarskiego – polecamy Ślusarstwo Pietrzak.