Witamina C jest niewątpliwie jedną z najpopularniejszych i owianych największą ilością mitów substancji, która choć ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, często traktowana jest po macoszemu lub wręcz przeciwnie – wychwalana jako lekarstwo na wszystko.
Żadna strona nie ma tu oczywiście racji, szczególnie pod kątem przekazywanych ślepo mitów. Przyjrzyjmy się więc temu, co tak naprawdę wiemy o witaminie C i jej właściwościach leczniczych.
Podstawowe informacje dotyczące witaminy C
Od najwcześniejszych lat dziecięcych wpaja nam się, że witamina C to podstawowa witamina ludzkiej odporności – znajdujemy ją w kwaśnych cytrusach i suplementach z apteki, a rodzice podają nam ją w celu zapobiegania przeziębień.
W samym tym zdaniu pojawia się już kilka mitów, których obalaniem zajmiemy się nieco później. To, co na pewno warto o witaminie C wiedzieć, to że jest ona jedną z najbardziej przestronnych witamin – bierze udział w produkcji kolagenu i białek w organizmie, a więc ma bezpośredni wpływ na utrzymanie naszych kości, ścięgien czy naczyń krwionośnych w jak najlepszej formie.
Według obowiązujących obecnie norm laboratoryjnych, standardową dawką dzienną spożycia witaminy C dla dorosłego człowieka jest około 70-90 mg przyjmowanych w sposób naturalny, a więc z owoców i warzyw.
W prawidłowo zbilansowanej, zdrowiej diecie, o ilości takie nie trudno – początkowo suplementy diety były stworzone dla osób pracujących fizycznie i uprawiających sporty. Dziś jednak wiele osób zaniedbuje prawidłowe odżywianie, a z suplementów i kroplówek witaminowych korzystamy coraz częściej.
Najczęściej powtarzane mity odnośnie leczenia witaminą C
Uważasz, że zjedzenie całej cytryny lub pomarańczy to najlepszy sposób na przyswojenie witaminy C prosto z natury? To duży błąd i właściwie jeden z najczęściej powtarzanych mitów odnośnie witaminy C. Choć głównymi jej źródłami są faktycznie owoce i warzywa, wcale nie muszą być nimi pochodzące z tropików cytrusy.
Znacznie większe stężenie witaminy znajdziemy w rodzimych, możliwych do wyhodowania we własnym ogródku warzywach i owocach – czarnej porzeczce, papryce, brukselce, pietruszce, czy dzikiej róży! Doskonałym źródłem witaminy C są też różnorodne warzywa z rodziny kapusty (czyli między innymi wspomniana już brukselka), owoce jagodowe, a także warzywa żółte i zielone.
Dość częstą negacją kierowaną w stronę witaminy C jest zarzucanie kwestii leczenia przeziębień jako mitu. W rzeczywistości jednak witamina C działa pozytywnie na układ odpornościowy i immunologiczny człowieka, wzmacnia naczynia krwionośne oraz oddziałuje pozytywnie na skórę, przyspieszając gojenie się ran i infekcji.
Można więc z powodzeniem założyć, że choć nie jest bezpośrednim panaceum na gorączkę czy katar, zdecydowanie ma swoje miejsce w całym procesie leczenia chorób immunologicznych i zwyczajnych jesiennych przeziębień.
Fakty na temat witaminy C
Listę mitów dotyczących witaminy C można tak naprawdę otworzyć i zamknąć w obrębie jej naturalnych źródeł pochodzenia. Choć często powtarza się, że jej wpływ na leczenie przeziębień nie został nigdy potwierdzony przez lekarzy, a nadmiar witaminy w organizmie może być szkodliwy, informacje te nie łatwo potwierdzić lub zdemontować bez odpowiedniego podłoża badawczego.
Wiadome jest jednak to, że warto poznać fakty o witaminie C i to w ich stronę kierować konwersację dotyczącą tej niezwykle potężnej substancji.
Witamina C wspomaga pracę całego organizmu, dzięki czemu jej działanie można określić jako lecznicze w kontekście różnorodnych przypadłości zdrowotnych. Jako niezbędny składnik diety, witamina C bierze udział w produkcji kolagenu i białek w organizmie, wpływając pozytywnie na zdrowie kości, ścięgien, czy układu krwionośnego.
Jednocześnie, witamina C ma niezwykle pozytywne działanie dla oskrzeli – jej przyjmowanie wpływa łagodząco na zaburzenia oddychania spowodowane reakcjami alergicznymi.
Wśród jednych z ważniejszych składników odżywczych dla człowieka niejednokrotnie wymienia się trudno przyswajalne żelazo oraz kwas foliowy. Witamina C umożliwia ich prawidłowe wykorzystanie przez organizm, dzięki czemu nie tylko pozwala na utrzymanie właściwego poziomu określonych mikro i makroelementów, ale też działa wzmacniająco na odporność, układ immunologiczny oraz układ krwionośny.
W ostatnich latach do właściwości leczniczych witaminy C dopięto także jej możliwość walki z nowotworami, przez co popularne stały się między innymi kroplówki witaminowe. Choć wciąż prowadzi się w tej kwestii mnóstwo obszernych badań klinicznych, dotychczasowe rezultaty wyglądają obiecująco i przekonują, że kroplówki witaminowe są dobrym rozwiązaniem dla osób z niedoborami lub tych walczących z konkretnymi chorobami.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.